Reisdoorjeleven.nl
Life is a journey

Het leven

Het leven

door | Leven

Ik schrijf over het leven. Over alle facetten van het leven. Over dingen die ik interessant vind. Belangrijk. Of leuk, ook dat komt regelmatig voor. En zelfs aan de minder leuke dingen des levens besteed ik regelmatig aandacht. De onderwerpen waarover ik momenteel schrijf kun je globaal indelen in een aantal categorieën. Zo schrijf ik over eten, geldzaken, geluk, gezondheid, lifestyle, mindset, wonen en reizen.
Verandering hoort erbij
Ik schrijf hier bewust dat dit de onderwerpen zijn waar ik momenteel over schrijf. Want dat verandert. Omdat ik verander. Omdat mijn leven verandert. En dat vind ik toch zo mooi, leuk en grappig om te constateren. Dat je leven verandert, omdat je zelf verandert. Je je verder ontwikkelt. En groeit. Als mens. Dat gaat trouwens grotendeels vanzelf. In de natuur ontwikkelt en groeit alles ook. Datgene wat niet meer groeit, is dood, klinkt lullig, maar zo werkt het wel.
Andere lessen
Maar goed, je ontwikkelt en groeit dus in dit leven. Ik zie het leven als een leerproces. Als een continue leerschool. Soms een harde, soms een milde, maar er zijn altijd lessen om te leren. Vaak heb je dat helemaal niet in de gaten. Tot je je op een gegeven moment realiseert dat je ‘anders’ bent dan voorheen. Dat je anders over dingen bent gaan denken. Of dat je anders reageert op gebeurtenissen. En met anders bedoel ik hier niet beter of slechter, maar anders.
Je verandert meer dan je denkt
Als je nadenkt over je leven, kom je vast tot diezelfde conclusie als ik; je staat nu anders in het leven dan 5, 10, 20, 30 jaar of zelfs langer geleden. Dat komt natuurlijk ook door de continu veranderende samenleving. Je kunt nu eenmaal niet meer met een strippenkaart de bus in, hoe graag je het ook zou willen. En heb je kinderen weleens zien kijken naar een draaischijftelefoon, een correctielint voor de typemachine of een girobetaalkaart? Hilarisch! Ze hebben echt geen idee wat dat is en hoe te gebruiken. Terwijl dat voor de meesten van ons best normale dingen zijn of in ieder geval waren. Dus ja, de samenleving en de mensen daarin veranderen continu.
Je wordt ouder mama
Je verandert ook doordat je ouder wordt. Gaat anders tegen dingen aankijken. Als twintiger en dertiger stond ik altijd rood op mijn bankrekening. Nu sta ik nooit meer rood en heb ik bewust geen roodstand-mogelijkheid meer. Als dertiger boeide het me geen ruk hoe hoog mijn hypotheekschuld was en of er wel of geen studieschuld was. Nu wil ik een zo laag mogelijke hypotheekschuld en verder helemaal geen schulden. Hoe het komt dat je in dit soort best essentiële levenszaken zo sterk verandert? Door ontwikkeling, persoonlijke groei en door leeftijd.
Kortere toekomst, langer verleden
Het klinkt vast supertruttig voor de dertigers en hopelijk ook twintigers onder jullie. Maarre, als je 49 bent zoals ik, word je je steeds bewuster van het feit dat je toekomst steeds korter wordt en je verleden steeds langer. Als je begrijpt wat ik bedoel. Althans, ik ervaar heel sterk dat ik (normaalgesproken) minder tijd om te leven heb dan toen ik 28 was.
Later
Dat is trouwens helemaal niet erg. Ik ervaar het zelfs als positief! Omdat ik hierdoor steeds bewuster ga leven. Steeds bewuster in het leven sta. Me zeer regelmatig afvraag of ik nog wel op de goede weg in mijn leven ben. En ik vraag me tegenwoordig zelfs af waar ik over een aantal jaren wil zijn, wat ik nog perse wil doen in en met mijn leven. Of ik er wel alles uithaal. En dat terwijl ik me vroeger helemaal niet bezighield met later.
Bewust leven bij de dag
Juist omdat ik me realiseer dat mijn toekomst iedere dag een stukje korter wordt, leef ik steeds meer bij de dag. Ik denk na over de toekomst, maar leef in het nu. Vandaag. En echt jongens, dat vind ik dan weer zo’n mooi, leuk en grappig aspect aan dit leven; ik word steeds beter in leven bij de dag. En dat terwijl ik het leven steeds bewuster leef.
Het leven
Het leven… ik kan er eindeloos over door blijven schrijven. Wordt vervolgd!

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig bij bepaalde aspecten in jouw leven? Denk dan ook eens aan coaching.

Volg Reisdoorjeleven.nl op social media

Sharing is caring!