Reisdoorjeleven.nl
Life is a journey

Waar doen we het toch allemaal van?

door | Geldzaken, Leven

Een appartement in Amsterdam (koop natuurlijk), vaak uit eten, heel veel reizen over de hele wereld, een vakantiehuisje in het bos (volledig afbetaald) en geen schulden buiten de hypotheekschuld. ‘Waar doen jullie het toch allemaal van’? is de meestgestelde niet-gestelde vraag aan Martin en mij. Oftewel de vraag die iedereen wil, maar niemand durft te stellen. Vandaag ga ik deze vraag eindelijk beantwoorden.

Waar doen we het toch allemaal van?

Eén voorwaarde

Wij leven onze dromen. Dat doen we met hart en ziel. De meeste mensen denken dat je een kapitaal nodig hebt om je dromen te kunnen leven. Of een sky high inkomen, misschien zelfs tonnen op de bank moet hebben staan. Een enorme misvatting! Want nee, wij hebben geen kapitaal, geen sky high inkomen, geen tonnen op de bank en we doen ook geen dingen die wet- en rechtmatig niet mogen. Helaas is dit misschien een heel teleurstellend verhaal voor degenen die dachten dat we stiekem miljonair zijn… Maar toch, het is veel eenvoudiger dan je denkt om het leven van je dromen te kunnen leven. Er is maar één voorwaarde, eentje maar.

Keuzes maken!

Die ene voorwaarde voor het leven van je droomleven, is keuzes maken. Kiezen dus. Zo simpel is het echt. Kijk maar mee hoe wij dat deden.

Reizen

Wij wilden meer gaan reizen en daarvoor is geld nodig. Geld dat ook wij maar één keer kunnen uitgeven. Wat we uitgeven aan reizen, kunnen we niet uitgeven aan andere dingen en geld dat we uitgeven aan andere dingen, kunnen we niet uitgeven aan reizen. Zo simpel is het en moeilijker of ingewikkelder wordt het niet. 

Verlanglijst

We maakten een verlanglijst; een wensenlijst met wat wij belangrijk vinden en willen doen in en met ons leven. Die lijst ziet er zo uit:
1. Reizen.
2. Wonen.
3. Sparen voor de toekomst.
4. E
rvaringen opdoen, denk aan lekker eten, uit eten gaan, uitgaan, leuke dingen doen.

Kiezen voor je droomleven

Wij kozen ervoor zo te gaan leven. Dat betekent concreet dat ons uitgavenpatroon er ook echt zo uitziet. We:
* Geven het grootste deel van ons geld uit aan reizen.
* Geven maandelijks minder geld uit aan wonen dan aan reizen.
* Sparen voor later als we groot zijn.
* Doen zoveel mogelijk ervaringen op en gaan lekker uit eten, naar musea, we maken uitstapjes en geven relatief veel geld uit aan boodschappen en lekker eten.

En hier zie je echt grote verschillen met andere mensen. De meeste mensen:
* Besteden het grootste gedeelte van hun inkomen aan wonen en woonlasten.
* Geven slechts een heel beperkt deel van hun jaarinkomen uit aan reizen en vakanties.
* Daarnaast hebben veel mensen twee auto’s met bijbehorende kosten. Ik heb geen auto.

Je keuzes zijn altijd goed

O ja, voor de duidelijkheid; iedereen maakt zijn eigen keuzes. De een kiest voor reizen, de ander voor een kapitale villa, de volgende voor een hele dure auto en weer een ander kiest voor een camper of een minimalistisch leven. Alle keuzes zijn prima, zolang het jouw keuzes zijn. Het ene is dus niet beter dan het andere!

Ook kiezen wat je niet doet

Door te kiezen voor wat je wel doet, kies je ook voor wat je niet doet. Wij:
* Gaan nooit naar pretparken.
* Kopen weinig spullen, prullaria en andere ‘dingen’. We hebben geen kookwekker, grasmaaier, klok, elektrische snoeischaar of ander tuingereedschap, keukenrolhouder en pas ontdekte ik dat we ook geen emmer hebben.
* Gaan zelden of nooit naar de bioscoop.
* Zijn geen lid van clubs, verenigingen of andere gezelligheid.
* Hebben ‘maar’ 1 auto (en alleen Martin heeft een rijbewijs).
* Maken zeer weloverwogen keuzes voordat we iets kopen.
* Hebben geen kinderen en dat schrijf ik omdat 4 vliegtickets nu eenmaal duurder zijn dan twee om maar iets te noemen.
* Hebben geen schulden anders dan onze hypotheek.
* Kopen weinig kleding.
* Bestellen zelden eten.
* Doen nooit impulsaankopen.
* Staan nooit rood.
* Hebben weinig serviesgoed (6 diepe, 6 platte borden om maar iets te noemen).
* Hebben geen hulp in de huishouding, glazenwasser, tuinman, klusjesman en we brengen nooit kleding naar de stomerij.

Allemaal voorbeelden van dingen waaraan we nauwelijks tot geen geld uitgeven. Dat bedoel ik met keuzes maken!

Is kiezen moeilijk?

Keuzes maken is niet moeilijk als je met je partner op 1 lijn zit en als je die keuzes met je hart maakt. Als de een wil reizen en de ander een duur huis wil, wordt het lastiger. Ga je sneller compromissen sluiten. Wij vinden keuzes maken heel makkelijk, omdat wij er allebei voor kiezen zoveel mogelijk te reizen en het dus ook niet ‘zonde van het geld’ vinden dat bijna al ons geld opgaat aan reizen. Het logische gevolg daarvan is voor ons dus dat we niet in een huis van > 3 ton wonen en zelfs niet in een huis van > 2 ton, maar daarover een ander keertje meer. Geluk zit voor ons niet in een stapel stenen, hoewel thuis voor mij heel belangrijk is. En ja, ook de inrichting inclusief een gezellig bloemetje in huis. Dat is wat keuzes maken echt inhoudt.

Offers brengen?

Keuzes maken en achter onze keuzes staan, voelt voor ons helemaal niet als offers brengen. We voelen ons enorm bevoorrecht met alles in ons leven. We voelen ons steenrijk in ons appartement en  huisje in het bos en met al die prachtige reizen die we maken en mooie ervaringen die we opdoen. Dat is geluk voor ons!

Daar doen we het van!

Hopelijk inspireert ons verhaal heel veel mensen om ook te kiezen voor hun droomleven. Zonder daarbij rekening te houden met wat de rest van de wereld daarvan vindt, wat men als ‘gewoon’ of ‘normaal’ beschouwt en bullshit in de trant van ‘zonde van je hra’. En helaas pindakaas hebben we dus geen gigantsich 6x modaal over de top-inkomen (wel welkom, dus kom maar binnen, ha, ha!), maar leven we toch ons droomleven. Hoe? Door het maken van keuzes. Dus eindelijk antwoord op die ene brandende vraag; Daar doen we het van!

Volg Reisdoorjeleven.nl op social media

Sharing is caring!