Reisdoorjeleven.nl
Life is a journey

Onze weg naar financieel bewustzijn

Onze weg naar financieel bewustzijn

door | Geldzaken

En daar zaten we dan in onze prachtige gerenoveerde jarendertigwoning in Dordrecht met een naar verwachting in de toekomst te verwachten ongekend hoge restschuld. Vandaag vertel ik je hoe onze weg naar financieel bewustzijn begon.
Wat vooraf ging aan het leven dat we leiden
Dit is een vervolg op mijn blog Wat vooraf ging aan het leven dat we leiden. Lees dit blog eerst, dan weet je waarover dit verhaal gaat.
Andere lessen
Maar goed, je ontwikkelt en groeit dus in dit leven. Ik zie het leven als een leerproces. Als een continue leerschool. Soms een harde, soms een milde, maar er zijn altijd lessen om te leren. Vaak heb je dat helemaal niet in de gaten. Tot je je op een gegeven moment realiseert dat je ‘anders’ bent dan voorheen. Dat je anders over dingen bent gaan denken. Of dat je anders reageert op gebeurtenissen. En met anders bedoel ik hier niet beter of slechter, maar anders.
Aankoop van een topwoning
Toen wij onze woning in Dordrecht kochten, deden we dat met het idee hier een gezin te stichten met kinderen die we zouden adopteren. Een echte gezinswoning dus. We kochten de woning voor een lage prijs en daardoor bleef er veel financiële ruimte over om te verbouwen.
Keuze van het huis
We wilden de verouderde woning met heel veel achterstallig onderhoud helemaal naar onze zin en smaak maken. Dat was dan ook de hoofdreden dat we deze woning kochten. Er moest veel, zo niet alles, aan gebeuren. Je gaat geen woning kopen en een nieuwe keuken laten plaatsen omdat je de bestaande niet zo mooi vind, althans wij niet. Dit huis was zwaarverouderd en moest hoognodig aangepakt. Echt iets voor ons.
Verbouwen maar
We pakten werkelijk alles aan en ik heb echt iedere centimeter van dat huis een aantal keren gezien. We lieten de muren staan en verbouwden de rest; van Tinello-keuken met AGA tot badkamer met luxe inloopdouche voor twee personen, we lieten de wc vergroten, de vloeren vervangen, deuren dichtmaken, een nieuwe veranda timmeren, alle leidingen vervangen, we kochten een nieuwe stoppenkast met krachtstroom, er werd een nieuwe cv-ketel geplaatst en later dubbel glas en voorzetramen, een houtkachel, er kwam een prachtige dakkapel en we isoleerden de zolder, schilderden de hele boel zowel binnen als buiten, namen de tuin helemaal op de schop. We kozen voor duurzame en natuurlijke materialen als getrommeld marmer, Belgisch hardsteen en hout en het werd een plaatje.
Het resultaat
Het resultaat was helemaal top en we waren er superblij mee. Nooit hebben we ook maar 1 seconde spijt gehad van al het geld dat we in dit huis gestopt hebben. Wel wisten we vooraf dat het relatief veel geld was dat we in dit huis staken. Teveel. Iets met een vlag op een modderschuit of zo. Je koopt een huis voor pak em beet 185.000 euro en verbouwt het in de loop der jaren voor 175.000 euro. Dat werk. Onverstandig? Absoluut! Zouden we het weer doen? Absoluut!
En de hypotheek?
We konden het huis meer dan prima betalen en dachten dat we de hypotheek goed geregeld hadden. Wat waren we naïef… Toen de crisis uitbrak en bleek dat veel mensen helemaal niet zo’n degelijke hypotheek hadden, ging er pas in een later stadium een belletje bij me rinkelen. Wij hadden alles goed geregeld. Toch? Nou, nee dus.
Nare streken van de bank
We bleken slechts een deel spaarhypotheek te hebben en de rest aflossingsvrije en zelfs krediethypotheken. Ik weet niet of die nog bestaan, maar toentertijd was de rente aftrekbaar bij verbouwingen, maar je hebt geen vastgezet rentepercentage. De rente fluctueert dus maandelijks. Gezien de, gelukkig niet uitkomende (!) verwachting van de bank dat de rente explosief zou stijgen, hadden we torenhoge maandelijkse rentebetalingen kunnen krijgen. In dat opzicht was het dus gelukkig voor ons dat de rente explosief daalde, want daardoor betaalden we maandelijks minder.
Superstom
En ja, het is superstom, dom en link om niet goed op de hoogte te zijn van je eigen hypotheek, want hoe je het ook wendt of keert, je bent en blijft zelf verantwoordelijk. Wij dus ook.
Ongeloof, verbijstering en paniek
En dan dat gevoel van ongeloof dat ik had op het moment dat ik mijn hypotheekstukken inzag en me realiseerde dat we echt de pisang waren. We hadden bij de bank zo gehamerd en gevraagd om een degelijke hypotheek.  En wat kortzichtig dat we er zomaar vanuit gegaan waren dat we die ook hadden. Wat waren we genaaid en om de tuin geleid door onze (toenmalige) bank die op deze manier heel veel extra geld aan ons verdiende. En nee, we zullen nooit meer een bankmedewerker vertrouwen. Het ongeloof, de verbijstering en de totale paniek die ik voelde, alleen al daarom vergeet ik dit nooit meer.
Restschuld
We hadden op dat moment namelijk een te verwachten restschuld van zo’n 105.000 euro. Bizar! Niks aan het handje op het moment dat we in de woning zouden blijven wonen, we konden de maandelijkse hypotheek- en andere lasten prima betalen, maar niet zo fijn als we het huis zouden willen verkopen. Toen we het kochten, waren we in de veronderstelling dat we er 40 jaar zouden blijven wonen, maar na pak em beet 12 jaar dachten we er anders over.
Bij de pakken neerzitten
Nu zijn we geen mensen die bij de pakken neer gaan zitten, een ander de schuld geven van onze problemen en klagen en jammeren over zoveel onrecht. En dus namen we onze verantwoordelijkheid, staken de schouders eronder, lieten de bank lekker links liggen en begonnen met aflossen. Aflossen van onze studieschuld (die hadden we ook nog, vonden we destijds heel normaal) en het (gedeeltelijk) aflossen van onze aflossingsvrije- en krediethypotheek.
Verkoop
We konden in 2015 onze woning met een kleine restschuld van 2.500 euro verkopen. Dat lijkt weinig, maar we hadden zelf natuurlijk ongelooflijk veel geld in dat huis gestoken. Dat tellen we voor het gemak maar even niet mee. Niet omdat we onze kop in het zand steken, maar omdat we hier toch niets meer aan kunnen veranderen. Omdat we ons richten op positiviteit, zien we het maar als leuke, maar niet zo slimme investering. En als hele wijze les en kijk, dat levert dan weer heel veel winst op voor de toekomst.
Weer een beetje wijzer
Alle lessen die we leerden met en over banken, hypotheken en vooral ook mensen en geld, nemen we de rest van ons leven mee. We zijn alert, op onze hoede en allesbehalve naïef.  Dat vinden we niet jammer, maar logisch. En we doen er zeker ons voordeel mee. Onze hypotheek in Amsterdam ziet er dan ook heel anders uit, maar daarover een andere keer meer. De belangrijkste les die we leerden in Dordrecht is dat we op weg waren en nog steeds zijn naar financieel bewustzijn! Wordt vervolgd.
Volg Reisdoorjeleven.nl op social media

Sharing is caring!